Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2007 00:40 - 216-годишнината от победата на св. праведен адмирал Фьодор Ушаков край нос Калиакра
Автор: pavrenski Категория: Други   
Прочетен: 977 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2007 00:53


Консулството на Руската федерация във Варна и община Каварна отбелязаха тържествено 216-ата годишнина от победата на адмирал Ушаков над турската флотилия в залива на нос Калиакра. Църковният ритуал отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, а в церемонията участва почетен караул на Военноморските сили на Република България

Тържество по случай 216-годишнината от победата на св. праведен адмирал Фьодор Ушаков край нос Калиакра


image На 10 август 2007 г. по случай 216-та годишнина от героичната победа на св. праведен адмирал Ушаков над турската флота край нос Калиакра, Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил отслужи пред паметника му тържествен молебен, а представителни части на Военноморските сили поднесоха цветя. Честването е организирано от Генералното консулство на Руската федерация. За лично участие в него, на нос Калиакра присъства Генералния консул на Русия в гр. Варна г-н Анатолий Щелкунов. Присъстваха още кметът на град Каварна Цонко Цонев и командирът на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. В тържеството участваха представителен духов оркестър и почетен караул от ВМС.


image

СНИМКА ПРЕСФОТО/БТА


















Митрополит Кирил освети паметник на св.Теодор Ушакimageов на н.Калиакра image image

image На 10 август 2006 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети паметника на светия праведен воин Теодор Ушаков на нос Калиакра. Паметникът е издигнат по инициатива на Община Каварна и Генералното Консулство на Русия във Варна. Направен е от бетон и е висок 8,20 метра. Автор на скулптурата е г-н Никола Богданов.

image През 1791 година край нос Калиакра св. адмирал Теодор Ушаков е обърнал в бягство турските кораби, командвани от Осман Паша. И в тази битка, както и във всички останали, св. Теодор е нямал никакви загуби. Тази година се навършиха 215 години от славната му победа край Калиакра.

На тържествата присъства министър Емилия Масларова. В своето изказване тя изрази мнение, че битката на нос Калиакра против поробителя се явява за България начало на освободителната война. Присъстваха още: посланикът на Русия в България – г-н Анатолий Потапов, Генералният консул на imageРусия във Варна – г-н Анатолий Щелкунов, кметът на гр. Каварна – г-н Цонко Цонев, кметът на гр. Варна – г-н Кирил Йорданов, адмирал Кавалджиев – главнокомандващ Военноморските сили на Р.България, адмирал Коневски – Герой на Съветския Съюз, пръв човек в света, на борда на атомната подводница К-158 през 1966 г. обиколил земното кълбо под водата (така нареченият „подводен Гагарин”); г-н Овчинников – председател на Съюза на писателите на Русия, г-н Бедрос Киркоров – Народен артист на Русия, възглавяващ Руската делегация, г-н Асен Ташев, председател на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, представители на международни арменски дружества и много други гости и граждани.

Г-н Овчинников връчи на митрополит Кирил икона на Св. Теодор Ушаков, от името на руския патриарх Алексий ІІ.


 По повод събитието, на мястото за втори път беше донесен за поклонение ковчегът с частица от мощите на св. Теодор. В своето слово митрополит Кирил изтъкна, че св. Теодор Ушаков присъства между нас не само духом, но и телом. Това се явява истински образ на нашето единение в Христа и на нашето участие в преображението на света, в който живеем, за който сме призвани от Бога – да го преобразяваме от зло към добро, от грях към праведност, от смърт към живот, от тление към вечност. Всичко това в съработка на нашия Отец Небесен ние виждаме и в образа на великия флотоводец, светия праведен воин Теодор Ушаков.

image

image

Протоиерей Василий Шаган
11 август 2006 г.











image




Още снимки от събитието: 







image
image
  image
image image image
image image image
image image image

 imageimageimageimageimageimage
imageimageimage



Тагове:   Калиакра,   нос,   край,   адмирал,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pavrenski
Категория: Други
Прочетен: 210166
Постинги: 67
Коментари: 17
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930